Interview Buurtkamer Plus
25-9-2019“
Buurtkamer Plus voldoet aan behoefte”
“Bij kwetsbare ouderen die nog thuis wonen merkte ik dat er behoefte was aan contact. Ze willen echter niet bij een club en aan de dagbesteding bij de Hazelaar zijn ze nog niet aan toe,” vertelt Monique Platel. Ze is welzijnsconsulent voor de gemeente Zwartewaterland en in dienst bij IJsselheem. IJsselheem voert het ouderenbeleid van de gemeente uit. Ze heeft de Buurtkamer Plus in Hasselt opgezet voor ouderen met beginnende dementie. “Elke woensdagochtend komen er rond de 18 deelnemers en we zijn bezig om een tweede dagdeel te organiseren.”
Vier vrijwilligers helpen Monique, die zelf als coördinator/coach fungeert. Vrijwilligster Coby haalt en brengt ouderen, een ander, Nanja, kookt en er zijn vrijwilligers die wandelen, rummikuppen of koersballen met de deelnemers. Een vrijwilliger (naam) gaat met een deelneemster op de duofiets fietsen. “Vanaf 10 uur druppelen de mensen binnen. Eerst drinken we samen koffie en dan kijken we waar iedereen zin in heeft. Een groepje gaat wandelen, een paar gaan er rummikuppen en weer anderen gaan koken.” De sfeer is heel ontspannen, het ziet er gezellig uit bij de Buurtkamer Plus. Sommige dames en heren hebben het feilloos in de gaten als iemand er (nog) niet is.
Gezond eten
Monique vertelt dat Hillie de Jonge (81) de eerste deelneemster was in januari. “Ja, toen was ik in mijn eentje de eerste keer, daarna kwamen er meer,” weet Hillie nog. “Het was vanaf het begin een succes, het voldoet aan een behoefte. Nu werken we met een wachtlijst. De groep kan niet te groot zijn, maar sommige ouderen willen wel iedere dag wat te doen hebben,” vult Monique aan. Binnenkort gaat er op de vrijdag ook een wandelgroep beginnen. Eén deelnemer is vaak om half 8 al bij Buurtkamer Plus, hij wil graag bezig zijn. Er is dus geen programma, maar wat wel vast staat is dat ze samen koken en eten. “Want we merken dat mensen in hun eentje eten niet gezellig vinden. En we koken gezond, bijvoorbeeld verse soep en salades. De kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt zijn vaak te zout en bevatten weinig vitamines en mineralen.”
Betere keuken
Een aantal deelnemers staat op de wachtlijst voor de Hazelaar. Hillie ook. Monique is wel eens met haar wezen kijken. In een appartement en op de dagbesteding. “We hebben nauw contact met de Hazelaar, maar ook met de thuiszorg en de wmo-consulent.” Een enkele keer gaan ze met de deelnemers iets bijzonders doen, bijvoorbeeld naar ’t Eu feest. En ze zijn ook bij Nanja in de tuin geweest en hebben een high tea bij Monique gehad. Monique hoopt dat ze binnenkort een betere plek krijgen. “De ‘soos’ waar we nu zitten, daar is de keuken behelpen en ook te klein. Je kunt er maar met twee mensen in koken.”
Na het interview gaat Monique nog even koersballen met Hillie. Dat is lastiger dan het lijkt, de bal rolt met een ‘afwijking’. Maar Hillie pakt het aardig op. “Weer wat geleerd
NIEUWSARCHIEF
- 15-1-2019 Activiteiten de Schans januari
- 19-12-2018 Kerstbakjes Mantelzorg
- 19-12-2018 Beweegprogramma zonder naam
- 17-12-2018 Mantelzorgcompliment
- 13-12-2018 Kerstgedicht 2018