Welzijn Zwartewaterland

Dementievriendelijk Zwartewaterland : een positieve beweging !

Weet u dat de kans om dementie te krijgen 1 op 5 is en bij vrouwen zelfs 1 op 3. Dementie raakt dus velen en het aantal mensen met dementie zal zelfs verdubbelen van 256.000 in 2016 naar 500.000 in 2040. De kosten kunnen daarbij niet alleen worden gedragen door de zorg. Zorg en daarmee de kosten kunnen worden uitgesteld als mensen met dementie langer kunnen meedraaien in het maatschappelijk leven.

Alzheimer Nederland, Gemeente en Welzijn Zwartewaterland dromen van een dementievriendelijke gemeenschap of samenleving. Een samenleving waar mensen ontspannen met elkaar omgaan ook als iemand dementie heeft en 'anders' reageert. Dan is het wel wenselijk als mensen open durven praten over dementie. En dat is nu juist een probleem. Op dementie rust nog steeds een taboe.

Aan een dementie vriendelijk Zwartewaterland helpt iedereen mee. Van zorgketen naar maatschappelijke keten. In Nederland ligt de zorg voor mensen met dementie in grote mate in de handen van zorg-en welzijnsorganisaties. Een dementievriendelijke samenleving richt zich niet alleen op de gebruikelijke zorg-en welzijnsorganisaties maar veel breder. Dus ook op politie, brandweer, kunst, cultuur, scholen, sportclubs, ondernemers, bibliotheken, winkeliers.

Mensen met dementie komen ook bij deze organisaties. Maar ook buren en vrienden zijn van belang. Het is dan ook logisch en belangrijk dat die organisaties weten hoe ze met mensen met dementie om moeten gaan.Wordt als gemeenschap solidair met dementie. Wij streven er naar dat al onze activiteiten kunnen bijdragen aan een meer veilige, prettige en makkelijke leefomgeving bij dementie. Zodat mensen met dementie en hun naasten zich welkom voelen. En vriendelijkheid kost niet altijd per defenitie geld. Waar het om gaat is om het dagelijkse leven van mensen met dementie thuis gemakkelijker te maken.

Wereld Alzheimerdag

 

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!