Welzijn Zwartewaterland

Geslaagde avond Veilig Financieel Ouder Worden

15-11-2018

VEILIG FINANCIEEL OUDER WORDEN

Monique Platel heet de aanwezigen en de sprekers van harte welkom. Ze geeft het woord aan Ada Bakker van de Rabobank.

Aan de hand van beelden vertelt ze hoe je op een veilige manier pint en zorgvuldig met je pincode omgaat. Kun je zelf niet meer je bankzaken regelen, geef dan een familielid of bekende een volmacht. Blijf wel je rekening controleren. Is er iets niet pluis bel dan uw bank.

Diederik Verhoek van de Rabobank gaat in op thuisbankieren. Zorg ervoor dat er een goede beveiliging op je computer aanwezig is. De bank belt nooit om codes van u te vragen. Klik nooit op links waar gevraagd wordt naar uw persoonlijke gegevens

Notaris Tjeenk Willink legt uit waarom het belangrijk is om in een volmacht te bepalen wie er beslissingen mag nemen als men daar zelf niet meer toe in staat is. Hij nodigt de aanwezigen uit documentatie mee te nemen. Als er vragen zijn kan kosteloos een afspraak gemaakt worden.

Jacobien ter Horst van Veilig Thuis brengt ouderenmishandeling onder de aandacht. Ouderen zijn voor hun zorg vaak deels of volledig afhankelijk van anderen. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik, zoals op financieel gebied. De plegers zijn vaak familieleden en mantelzorgers. De meeste ouderen die financieel misbruikt worden vinden het moeilijk hierover te praten. Veilig Thuis biedt informatie,advies en hulp.

Wijkagent Geert-Jan Hahné laat filmpjes zien van mensen die het slachtoffer zijn geworden van "Babbeltrucs”. Zijn advies is om een kierstandhouder op de deur te installeren of een kijkoogje. Kent u de persoon niet die bij u aan de deur komt, vraag dan om een legitimatie. Maar nooit pinnen of een handtekening ergens onder zetten. Zorg ervoor dat alle waardevolle spullen goed opgeborgen zijn en dat er niet teveel contant geld in huis. Wanneer u toch slachtoffer bent geworden doe dan aangifte. Doe ook melding van personen die bij u aan de deur komen die u niet vertrouwd.

Iedereen kon na afloop bij de stands informatie meenemen. Wij kijken terug op een nuttige informatieve avond. 

www.vtij.nl

www.politie.nl

www.rabobank.nl/vvs

www.ijsseloevers.nl

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!