Welzijn Zwartewaterland

Zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen!

07-3-2018

Steunpunt Mantelzorg Zwartewaterland organiseert op woensdag 7 maart een demonstratie avond met als thema: “Hoe kan ik zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen?”

Mensen moeten tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit kan zorgen voor veel stress bij mantelzorgers en hun omgeving. Hoe kan mijn ouder, buurvrouw of ander familie lid zo veilig mogelijk thuis blijven wonen?

Om de mantelzorgers en betrokkenen en de thuiszorg te ondersteunen kan er zorgtechniek worden ingezet. De bekendste is wel de personenalarmering met de daarbij behorende drukknop om de nek. In geval van nood kan de persoon op de alarmknop drukken en worden er mantelzorgers of professionele zorg ingeschakeld.
Andere techniek is bij veel professionele zorg en mantelzorgers onbekend, terwijl dit zowel de persoon in kwestie als de zorgprofessional kan ondersteunen.
Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een deursensor die signaleert wanneer een persoon de voordeur opent en dan bijvoorbeeld naar buiten gaat. In dat geval kan de zorg of mantelzorger worden gewaarschuwd. Dit is één van de mogelijkheden.
Soms zijn technische hulpmiddelen niet eens nodig. Bijvoorbeeld wanneer een dementerende persoon de neiging heeft om de deur uit te gaan, kan het soms al helpen een gordijn voor de deur te plaatsen, zodat hij/zij dit niet meer als deur herkent. Op deze manier heeft de dementerende minder de neiging om weg te lopen.

Monique Beestman van Welthuus Zorginnovatie en Techniek zal een aantal toepassingen demonstreren en hierbij ook alternatieven bieden. Welthuus, stelt innovatieve, op maat gesneden zorgtechniek ten dienste van het maatschappelijk belang.

Zorgtechniek die kwetsbare mensen bij voorkeur zo lang mogelijk thuis of anders in een zorginstelling de nodige veiligheid en zo gewenste vrijheid biedt. Zorgtechniek die zorgverleners alle ruimte geeft om er vol aandacht te zijn als het echt nodig is. Daarbij varen zij natuurlijk op ervaringen vanuit de praktijk aangedragen.

Mantelzorgers, zorgprofessionals en belangstellenden zijn van harte welkom in Teeuwland te Hasselt.

De avond begint om 19.00 het programma is van 19.30-21.00. Kosten zijn 3,00 per persoon.
Voor informatie en opgave kunt u terecht bij mantelzorgconsulent Lia Ruitenberg l.ruitenberg@ijsselheem.nl of 06-13014955

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!