Welzijn Zwartewaterland

Verslag Oma mag ik mijn pop terug

28-1-2019

Oma, mag ik mijn pop terug?

Het boekje met deze titel geschreven door Mark Haayema was maandag 21 januari het onderwerp in het Alzheimer Trefpunt in Zwartsluis.

In aanwezigheid van Mark werden stukjes uit het boek gelezen en besproken.
Het boekje gaat over Fien, die over haar oma vertelt die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Fien is hierin erg duidelijk en eerlijk over wat zij ziet bij haar oma, ze wordt hierin niet gehinderd door het filter dat volwassenen tussen hun mond en hersenen hebben. Dit laatste is een uitspraak van Mark Haayema. Het laat zien hoe hij met taal en woorden speelt in het boekje. Het boekje is onbevangen en schaamteloos, waaruit blijkt dat in de meest simpele woorden het meest moeilijke gezegd kan worden. Uitspraken in het boekje zijn bijvoorbeeld; ‘opa is er niet, die zit in het lijstje op de kast’ of  ‘oma praat veel over 60 jaar geleden, best knap dat ze dat nog allemaal weet’ of ‘oma is verhuisd naar een huis voor vergeetachtige opa’s en oma’s’.
Fien staat toe dat haar pop, Pop genaamd, bij oma mag logeren als ze ziet dat oma daar heel blij mee is. Het boekje getuigt van een liefdevolle ontwapening.

De aanwezigen in het Alzheimer Trefpunt kregen hierdoor een beetje lucht in het verdriet en de zwaarte die de ziekte dementie met zich meebrengt.
Ook dat kwam deze avond op een openhartige manier aan de orde. Hoe ga je om met lastig gedrag, met de onbereikbaarheid van de dementerende, de zwaarte, het verlies, het gemis.

Deze avond bleek dat het goed is om dit te kunnen delen met anderen die het ervaren, met professionals en geïnteresseerden.
Het blijkt dat het Alzheimer Trefpunt een plek is waar dit kan.

 

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!