Welzijn Zwartewaterland

Ouderen op excursie

16-4-2019

 

 

Rustig glijdt passagiersschip de Visarend over de kabbelende golven. De gemiddelde leeftijd is hoog, deze vrijdagmorgen. De ‘Buurtkamer+’ is op kievitsbloemexcursie.

Onder begeleiding van boswachter Johan Dammers gaan de ouderen deze morgen naar de Brommerd om de vroegbloeiende kievitsbloemen te bewonderen. Nanja Jansen, vrijwilliger van Buurtkamer+, kwam op dat idee. Elke woensdagmorgen komen mensen die behoefte hebben aan gezelschap bij elkaar in een ongedwongen setting om samen dingen te doen en te eten.

Ze wonen allemaal nog thuis. Sommigen, met beginnende alzheimer, worden opgehaald. Maar het is geen dagbesteding, legt Jansen uit. “Dat willen we juist niet, het is niet verplichtend. We kijken wel waar we zin in hebben. “Misschien hebben we die inspiratie wel van Hendrik Groen.”

Nu al mensen zijn er bezoekers uit Genemuiden en Zwartsluis, naast natuurlijk Hasselters. “We zoeken nog wel een vrijwilliger”, vertelt Jansen. “Dan kunnen we het nog wat uitbreiden.” Met Heleen Eenkhoorn sprak ze de kievitsbloemexcursie af. Die schoof wat, om met alleen de ouderen op pad te kunnen. “We hebben nu een aangepaste versie”, legt Eenkhoorn uit. “Deze mensen kunnen het op hun eigen tempo doen.”

Onder het varen praten de ouderen gezellig met elkaar. Af en toe worden ze onderbroken door gids Drikus van der Kolk, die iets vertelt over het uitzicht. Ook bij de kievitsbloemen zelf laat hij blijken er verstand van te hebben.

Al snel komen, jawel hoor, de smartphones tevoorschijn. In diverse poses worden de kievitsbloemen van dichtbij of juist iets verder weg op de foto gezet.

Als bij de terugtocht blijkt dat er nog wat tijd over is, stuurt schipper Ferdinand Dijkstra de boot naar de grachten. Van der Kolk komt weer aan het woord. “We hebben van grachtnamen wel wat weg van Amsterdam. Alleen had Amsterdam eerder grachten. Maar wij hadden eerder stadsrechten.”

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!