Welzijn Zwartewaterland

Balans in Spanning en Ontspanning Zwartsluis

10-10-2018

Steunpunt Mantelzorg Zwartewaterland organiseert op woensdag 17 oktober  een avond voor mantelzorgers en belangstellenden in het Schippers café te Zwartsluis in Woonzorgcentrum de Schans.

Onderwerp van deze avond is ‘Balans in spanning en ontspanning’
Als mantelzorger is het vaak vanzelfsprekend om te zorgen voor een zieke partner of kind, een hulp behoevende ouder, de aardige buurvrouw of tante.

Het voelt goed en geeft veel voldoening om er te zijn voor de ander en de ander te helpen. Het kost echter de nodige energie en het is daarom ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen om in balans te blijven.
Maar hoe doe je dat als je een druk leven hebt? Of een groot hulpverlenershart hebt en moeite hebt met nee zeggen? Wat doe je als je eigenlijk te moe bent om door te gaan en er weer een beroep op je word gedaan en je lijf schreeuwt stop! Bij lang aanhoudende druk of spanning werkt ‘nog even doorgaan’ en ‘hup de schouders eronder’ niet meer. Geïrriteerdheid, vermoeidheid, slechter slapen en het krijgen van lichamelijke klachten zijn signalen dat de grens bereikt is en je het rustiger aan moet doen.  
Alice Horsman en Esther Fuite, beiden werkzaam bij Fytac in Genemuiden en Hasselt als respectievelijk psychosomatisch oefentherapeut (PST) en psychomotorisch therapeut (PMT), gaan vanavond in op het thema balans in spanning en ontspanning.
Psychosomatische therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit.
Psychomotorische therapie  is het bewust maken van gedachten, gevoel en gedrag door middel van bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen.
Op het programma van deze avond staan: herkennen van signalen van stress, breineducatie en ontspanningsoefeningen.
We zullen in beweging komen en stil staan bij het thema grenzen: voelen we onze grens en kunnen we daarnaar handelen? Verder veel tips en praktische houding- en bewegingsadviezen om eigen kracht te versterken. Het belooft een inspirerende avond te worden.
Na afloop krijgen deelnemers een hand-out met tips en oefeningen om toe te passen in het eigen dagelijks leven, waarmee je als mantelzorger zelf ook ‘op de been’ kunt blijven. 
Inloop vanaf 19.00 start programma 19.30-21.00. Entree is gratis.
Voor informatie en opgave kunt u contact  opnemen met mantelzorgconsulent Lia Ruitenberg.
l.ruitenberg@ijsselheem.nl 06-13014955.
Wie weet tot dan!

 

klik hier voor de affiche

NIEUWSTE VACATURES

INFORMELE ZORG

Soms is het moeilijk om dingen alleen te doen of in je eentje op te lossen. Dan kun je hulp vragen. Wij gaan samen op zoek naar de juiste match.

DEMENTIEVRIENDELIJK ZWARTEWATERLAND

Hoe kunnen mensen met dementie zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte?

VACATUREBANK

Vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de gemeente Zwartewaterland. Meld u vandaag nog aan als vrijwilliger!